Covid-19 kan snart klassas som icke samhällsfarlig

CET 00.20

Expressen TV:s intervju med Anders Tegnell

Stadsepidemiolog Anders Tegnell, sade i en intervju igår kväll med Expressen TV, att covid-19 snart kan komma att klassas om till en icke samhällsfarlig sjukdom. Just nu för man samtal med regeringen om när en sådan omklassning kan ske.

Vi pratar dagar eller veckor –

säger Anders Tegnell, stadsepidemiolog.

En stor del av befolkningen genomgår just nu infektion i någon av varianterna av omikron. Den senaste veckan har över 500.000 testat positivt för covid-19. I Sverige följer smittoutvecklingen den som andra länder har eller har haft. Och allt fler länder i Europa tar nu bort restriktionerna och klassar covid-19 som en endemisk smitta.

Regeringen meddelade förra veckan att pandemilagen kommer att tas bort den 9 februari, det vill säga nästa vecka. Till detta kommer att den nya varianten omikron och dess undervarianter visat sig var mycket milda för de som infekteras. Antalet som vårdas på sjukhus för covid är totalt sett mycket lågt och beror oftast på att man har andra allvarliga underliggande sjukdomar.

I eftermiddags meddelade Folkhälsomyndigheten att man sänker intervallet mellan 2 och 3:e vacccindosen så att det är möjligt att få den redan efter tre månader.

Räddningstjänsten och polisen varnar allmänheten för stormen Malik

CET 22.48 – Uppdaterad 23.05

Trafikverket, Räddningstjänsten och Polisen varnar allmänheten för stormen Maliks konsekvenser. Delar av Uddevalla centrum har översvämmats och Öresundsbron är stängd. I Stockholms län har Trafikverket ställt in en stor del av tågtrafiken. Det rapporteras om strömavbrott till följd av nedfallna träd på elledningar, störningar eller avbrott i tele- och datakommunikationer och träd som blockerar vägar.

Trafikverket uppmanar allmänheten att i största möjliga utsträckning hålla sig inomhus medan ovädret pågår och undvika alla icke nödvändiga resor de kommande dygnen. Ovädret väntas vara över för Sveriges del på måndag kväll.

Räddningstjänsterna har gått ut med allmänna råd om hur man kan förbereda sig för ovädret.

Följande uppmaningar ger Räddningstjänsten med anledning av stormen:

  • Säkra byggnadsställningar så att inget löst material finns som kan lossna och vålla skada. Se även över annan lös egendom kring hus, lösa takpannor etc. 
  • Ta bort lösa föremål i trädgården och på balkongen så de inte blåser iväg. 
  • Rensa dagvattenbrunnar från löv och skräp så att regnvatten fritt kan rinna undan.
  • Se till att ha batterier, ficklampa, tändstickor och stearinljus hemma om det blir strömavbrott. Kom ihåg att släcka levande ljus innan du går till sängs eller går hemifrån.
  • Har du brunn med elektrisk pump – se till att pumpa upp vatten.
  • Ladda mobiltelefonen.
  • Följ väderläget på SMHI.se

Så kan stormen påverka dig

Hur kan det påverka mig?

  • Mycket begränsad framkomlighet på vägar på grund av nedfallna träd och vägar som inte har hunnit snöröjas.
  • Förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.
  • Sannolikt elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer.
  • Skador på byggnader och risk för flygande föremål.
  • Omfattande skogsskador.

Krisinformation.se om stormen Malik

Trafikverket avråder från icke nödvändiga resor

Dödsbränderna fortsätter att minska – lägsta sedan 1998

Trenden med att allt färre dör i bränder fortsätter att hålla i sig. I fjol omkom 82 personer i bränder. De senaste fyra åren har under 90 personer omkommit jämfört med de första åren på 00-talet. 2001-2003 då 154, 158 respektive 162 personer avled.

Varje avliden är naturligtvis en för mycket men sett i ljuset av att befolkningen under samma tid ökat med 1,5 miljoner är dödsbränderna anmärkningsvärt få. En bidragande orsak till att färre avlider är att allt fler har en brandvarnare installerad i bostaden. Vi har gått från 60 % 1996 till 88 % år 2018.

Brandvarnare räddar liv

Enligt Brandskyddföreningens analys beror en stor del av minskningen av antalet döda i bränder på att allt fler hushåll har brandvarnare. Förekomsten av fungerande brandvarnare har ökat från 60 procent år 1996 till 88 procent år 2018.

– Att allt fler hushåll har brandvarnare samtidigt som dödsbränderna minskar är ingen slump. Vi ser det som ett bevis på att brandvarnare är en effektiv brandskyddsåtgärd i bostäder. Det absolut viktigaste när det handlar om brand är att man blir uppmärksammad i ett tidigt skede så man hinner agera innan branden sprider sig. Det är när man sover som man är som mest försvarslös mot rök och brand – och då är brandvarnaren en bra livförsäkring. Trots det saknar fortfarande uppemot en halv miljon hushåll en fungerande brandvarnare, säger Ville Bexander. 

Ålder, social utsatthet och funktionshinder ökar risken att omkomma

Målgrupper som varit svår att nå och påverka med olika informationsinsatser är äldre, socialt utsatta och funktionshindrade. Dessa är överrepresenterade i statistiken över döda i bostadsbränder. Och det är just i bostaden som merparten av alla döda bränder inträffar. Det pågår olika projekt i kommunerna för att nå de utsatta grupperna med både information och förbyggande åtgärder som funktionskontroll av brandvarnare, installera spisvakt och andra tekniska lösningar.

Svenska Brandskyddsföreningens rapport

Lättade restriktioner i Danmark och Sverige inom de närmsta veckorna

CET 03.56

Danmark väntas inom kort avskaffa samtliga restriktioner kopplade till covid-pandemin. Orsaken är att en mycket stor del av befolkningen antingen har genomgången infektion i de två omikronvarianterna BA.1 och BA.2, och att en väldigt hög andel av den danska befolkningen är vaccinerade med 2 eller 3 doser. Även i Sverige tror Folkhälsomyndigheten (FoHM) att det kan vara möjligt att lyfta åtminstone en del av de restriktioner som så sent under onsdagen förlängdes med ytterligare två veckor.

Om Sverige följer det mönster man har sett i Sydafrika, Storbritannien och Danmark kan pandemin snart övergå i en endemi, alltså en inhemsk smitta. I de länderna har man först sett en exceptionell snabb smittspridning bland stora delar av befolkningen. Symtomen har varit relativt milda. Få har var så sjuka att de behövt slutenvård eller IVA. Ännu färre har avlidit. Av de som fått två vaccindoser eller som nyligen haft en genomgången infektion av delta har omikron gett milda symtom. I många fall har de infekterade varit asymtomatiska.

Det är ännu för tidigt att ta ut glädjen. En ny variant kan mycket väl komma som vi saknar immunitet för. Stora delar av världen saknar fortfarande vaccin och i många länder är vaccinationsviljan inte så stor som man skulle önska. Intensiva kampanjer mot vaccinering drivs också på många håll som i bl a Sverige och USA.

Kraftiga börsfall på världens aktiebörser

CET 20.31

Börsen i Stockholm liksom många av världens börser föll idag kraftigt. De breda indexen slutade vid börsens stängning på minus 4,5 %.

Bakgrunden till börsfallen är stigande oron för accelererande inflationen i USA. Det i sin tur kan leda till räntehöjningar. Det spända läget mellan Västeuropa och Ryssland, och komponentbristen när det gäller halvledare bidrar ytterligare till osäkerheten.

Många experter pekar också på att världens börser i bl a Sverige och USA länge är för högt värderade. Många tillväxtbolag är högt belånade vilket ökar riskerna för investerarna som nu väljer att i många fall minska riskexponeringen. Även Bitcoin faller och ligger nu på 33.800 dollar för en Bitcoin.

Börsfallen vi upplever nu är det kraftigaste sedan 2020. Kraftiga börsfall kan påverka samhällsekonomin i hög utsträckning om återhämtningen uteblir. Småsparare måste nu vara mycket uppmärksamma och vidta kloka åtgärder. Behöver man pengar på kort sikt och tror att börsen kan falla ytterligare kan det vara ett alternativ att sälja och ta eventuella vinster eller förluster nu. Är man långsiktig kan det vara bättre att ligga kvar med sina positioner och vänta ut stormen. För den som är likvid och som har råd att ta kalkylerade risker kan det vara läge att att köpa på sig billiga aktier i bolag med i grunden sunda finanser.

Undervariant till omikron – BA.2 – tar fart i Danmark

2022-01-24 – Uppdaterad CET 15.35

En undervariant, BA.2, till omikron (BA.1) har tagit fart och står nu för hälften av alla smittade i Danmark det senaste dygnet. Totalt registrerades drygt 42.000 konstaterade fall av omikron varav alltså cirka hälften var av den nya undervarianten. Totalt vårdades 813 personer på IVA för covid i landet.

BA.2 har även konstaterats i en del fall i Skåne men här handlar det om ett relativt fåtal fall.

Den senare varianten tros vara bättre på att kringgå immunförvaret.

Pressmeddelande från SSI Danmark

SMHI varnar för hårda vindar i kombination med kraftigt snöfall natten mot torsdag

CET 23.25

Ett oväder drog under onsdagens eftermiddag in över delar av Svealand och norra Götaland. Från klockan 23 har SMHI utfärdat GUL VARNING för lokala stormbyar i kombination med lokalt kraftigt snöfall. Det finns även en GUL VARNING Gotland

Elbolagen har höjt beredskapen för strömavbrott då fallande träd kan dra med sig elledningar. Ellevio har fördubblat sin beredskap i Värmland och även E.on har höjt beredskapen för Stockholms län.

GULA VARNINGAR för kuling har även utfärdats för sjötrafiken i Östersjön och för hårda vindar i norra Lapplandsfjällen, Jämtlands- och Härjedalsfjällen.

SÄPO tar över utredning om UAS:er över skyddsobjekt

Uppdaterad 2022-01-18 – CET 08.48

Säkerhetspolisen (SÄPO) tar över polisutredningen om UAS:er (drönare) som setts vid kärnkraftverk och skyddsobjeket i centrala Stockholm.

Enligt SVT Nyheter som citerar poliskällor har man kunnat fotografera drönarna och dessa foton visar UAS:er som i flera fall har klassats som av militärt slag. Det stämmer väl med de iakttagelser som såväl högvakten på slottet gjort som skyddsvakterna gjort på de svenska kärnkraftverken.

Både polisen och Säkerhetspolisen bedömer att det var UAS:er av det större slaget som flög vid kärnkraftverken och i regeringskvarteren i Stockholm city. Säkerhetspolisen gör dock ingen annan bedömning i nuläget gällande säkerhetshotet mot Sverige än vad Försvarsmakten gör.

Kommentar: I en tidigare version uppgav vi felaktigt att det finns en förhöjd hotnivå mot svenska kärnkraftverk och skyddsobjekt.

Pressmeddelande från SÄPO: Förundersökning tas över kring drönare vid kärnkraftverk

Uppmaningen från Polisen och Trafikverket: håll er hemma!

CET 08.11

Under natten har ett oväder med hårda vindar kommit in över södra Sverige med nedfallna träd över vägar och flygande föremål i luften som följd. På en del håll har ovädret också gett ishalka som lett till flera avåkningar. Om du inte absolut måste ge dig ut stanna inomhus tills stormen lagt sig.

Inställda tåg

Tågen är inställda i förebyggande syfte på flera håll i Götaland. Trafiken återupptas när spåren är rensade från nedfallande träd och kontaktledningar. I Blekinge, Halland, Kronoberg, Kalmar, Skåne, Västra Götaland och delar av Östergötlands län hänvisas resenärer till alternativa resvägar som buss, taxi eller egen bil.

El

Elbolagen Ellevio, Eon och Vattenfall hade vid 04.30-tiden cirka 25.000 strömlösa elkunder. Så fort det ljusnar kommer personal att ge sig ut och reparera ledningarna.

Vägtrafiken

Fallande träd har orsakat olyckor när bilar har kört på träden. Åtminstone en person har skadats i en sådan olycka. På andra håll ligger träd som blockerar framkomligheten. Nu på måndagsmorgonen förväntas temperaturen sjunka och nattens regn kan du skapa ishalka på våta vägbanor. En gul vädervarning har utfärdats. Öresundsbron liksom flera andra broar har varit avstängda under natten

Flyg

Flygtrafiken mellan fastlandet och Gotland är tillfälligt inställd. Ett passagerarplan från Bromma som skulle landa på Visby flygplats fick återvända till Stockholm då det inte gick att landa på grund av de hårda vindarna.

Dricksvatten för 80.000 öbor på Tonga hotas efter kraftigt vulkanutbrott

CET 22.52

Röda Korset varnar för att dricksvattnet hotas för uppåt 80.000 öbor på ön Tonga efter att en undervattensvulkan fått ett kraftfullt utbrott under lördagen. Det var är vulkanen Hunga som ligger delvis under vatten som fick ett kraftigt utbrott under lördagen. Ett askmoln har svept in huvudön och närliggande öar. På grund av askmolnet har Tonga tappat kontakten med omvärlden. Tele- och internetkommunikationerna är avbrutna och det går inte heller att flyga in hjälp till ön på grund av askmolnet.

Tsunamivarningar för hela Stilla havsområdet

Vulkanutbrottet orsakade också tsunamivarningar i hela Stilla havsområdet. Myndigheterna på Nya Zeeland befarar att minst två personer kan ha omkommit i tsunamivågorna.

Enligt Röda Korset kan många av de boende på ön behöva nödhjälp då marken är täckt av ett tjockt giftigt lager med aska. Askan kan också ha kontaminerat dricksvattnet för många.