Covid-19 kan snart klassas som icke samhällsfarlig

CET 00.20

Expressen TV:s intervju med Anders Tegnell

Stadsepidemiolog Anders Tegnell, sade i en intervju igår kväll med Expressen TV, att covid-19 snart kan komma att klassas om till en icke samhällsfarlig sjukdom. Just nu för man samtal med regeringen om när en sådan omklassning kan ske.

Vi pratar dagar eller veckor –

säger Anders Tegnell, stadsepidemiolog.

En stor del av befolkningen genomgår just nu infektion i någon av varianterna av omikron. Den senaste veckan har över 500.000 testat positivt för covid-19. I Sverige följer smittoutvecklingen den som andra länder har eller har haft. Och allt fler länder i Europa tar nu bort restriktionerna och klassar covid-19 som en endemisk smitta.

Regeringen meddelade förra veckan att pandemilagen kommer att tas bort den 9 februari, det vill säga nästa vecka. Till detta kommer att den nya varianten omikron och dess undervarianter visat sig var mycket milda för de som infekteras. Antalet som vårdas på sjukhus för covid är totalt sett mycket lågt och beror oftast på att man har andra allvarliga underliggande sjukdomar.

I eftermiddags meddelade Folkhälsomyndigheten att man sänker intervallet mellan 2 och 3:e vacccindosen så att det är möjligt att få den redan efter tre månader.