Lättade restriktioner i Danmark och Sverige inom de närmsta veckorna

CET 03.56

Danmark väntas inom kort avskaffa samtliga restriktioner kopplade till covid-pandemin. Orsaken är att en mycket stor del av befolkningen antingen har genomgången infektion i de två omikronvarianterna BA.1 och BA.2, och att en väldigt hög andel av den danska befolkningen är vaccinerade med 2 eller 3 doser. Även i Sverige tror Folkhälsomyndigheten (FoHM) att det kan vara möjligt att lyfta åtminstone en del av de restriktioner som så sent under onsdagen förlängdes med ytterligare två veckor.

Om Sverige följer det mönster man har sett i Sydafrika, Storbritannien och Danmark kan pandemin snart övergå i en endemi, alltså en inhemsk smitta. I de länderna har man först sett en exceptionell snabb smittspridning bland stora delar av befolkningen. Symtomen har varit relativt milda. Få har var så sjuka att de behövt slutenvård eller IVA. Ännu färre har avlidit. Av de som fått två vaccindoser eller som nyligen haft en genomgången infektion av delta har omikron gett milda symtom. I många fall har de infekterade varit asymtomatiska.

Det är ännu för tidigt att ta ut glädjen. En ny variant kan mycket väl komma som vi saknar immunitet för. Stora delar av världen saknar fortfarande vaccin och i många länder är vaccinationsviljan inte så stor som man skulle önska. Intensiva kampanjer mot vaccinering drivs också på många håll som i bl a Sverige och USA.