Deltavarianten stoppar Storbritannien att öppna upp –

Storbritannien skjuter upp öppningen av samhället sedan den s k Deltavarianten av covid-19 lett till ett kraftigt ökat antal smittofall. Datumet för den framflyttade öppningen är den 19 juli.

Folkhälsomyndigheten (FoHM) följer noggrant utvecklingen och har sedan ett par dagar tillbaka beslutat om smittspårning av Deltavarianten. Mycket talar också för att det kommer att behövas en tredje vaccinering befolkningen.

Deltavarianten är den hybrid som av många anses ha sitt ursprung på den indiska halvön. Den är nu på många håll den mest spridda varianten av covid-19. Enligt brittiska myndigheter är den upp till 60 % mer smittosam än den brittiska varianten (som tidigare var den mest spridda i många europeiska länder, däribland Sverige).

Spridning i 13 län

Deltavarianten är, enligt FoHM, spridd i 13 län i Sverige. Regionsmittskyddsläkare har har särskilt fokus på Värmland och Blekinge, där den just nu verkar ha stor spridning.

Viktigt att följa rekommendationer och restriktioner

Avgörande för Sverige liksom andra länder som just nu mer eller mindre öppnar upp är att befolkningen följer rekommendationerna och restriktionerna såväl regionalt som nationellt. Även om ca 50 % av befolkningen har fått minst en dos finns det 50 % som ännu inte fått sin första vaccinering. Målsättningen är att alla ska ha fått minst en vaccindos den 1 september. Därför måste denna grupp som inte anses tillhöra riskgrupperna men ändå kan bli allvarligt sjuka i covid-19 följa restriktionerna noggrant. Om inte rekommendationerna följs kommer smittspridningen att ta fart igen. Då ökar också möjligheterna för att regeringen pausar med ytterligare steg gällande att lyfta restriktionerna.

Källa: SVT Nyheter och SR Ekot