25-tal anlagda bränder i Eskilstuna – teori om hämndmotiv mot polisen

Foto: RAPS News

Ett 25-tal fordon sattes sent igår kväll och under natten i brand på olika platser i Eskilstuna. Räddningstjänsten hann inte med att släcka bilarna i den takt larmen kom in och många fick se sina bilar totalförstörda. Polisen tvingades avdela resurser för att leta efter en påstått beväpnad man som gick om kring i staden, skydda polishuset mot skadegörelse och skydda räddningstjänstens personal mot angrepp.

Polisen misstänker hämndmotiv

Enligt polisområdeschefen i Eskilstuna kan bränderna vara en hämnd för tidigare ingripanden man gjort mot en person som nu sitter häktad i ett ärende. Uttalandet görs mot bakgrund av att man tror att gärningspersonerna falsklarmade om en beväpnad person. Dessutom attackerades polishuset med brandbomber och såväl poliser som dess fordon utsattes för skadegörelse under söndagen.

Fler synliga poliser

Polisområdenschefen har begärt och fått nationell förstärkning från bland annat NOA med polishelikopter och med polispersonal från närliggande polisregioner. Den närmsta tiden kommer fler poliser att vara synliga på stan och även utredningsverksamheten förstärks för att klara av den kraftigt ökande utredningsbördan.

Polisen har gripit minst tre personer som misstänkta för grov skadegörelse. Ytterligare gripanden är att vänta då man anser att långt fler personer deltog i ordningsstörningarna. Ytterligare brottsmisstankar kan också komma att läggas till i de förundersökningar som nu pågår. Polisen utreder också om radhusbranden i lördags i Stenby, då en hel raduslänga totalförstördes, kan kopplas till de nu gängrelaterade brottsliga handlingarna.

Ingen människa har kommit till skada i samband med bränderna.

Uppdatering den 18 maj kl 18.05

Åklagaren har under dagen beslutat upphäva anhållandet för de tre personer som greps som misstänkta för grov skadegörelse i samband med bränderna. Enligt åklagaren släpps de eftersom bevisläget är sådant att han inte kan räkna med en fällande dom om de åtalas.

Förundersökningen fortsätter dock och ytterligare gripanden kan inte uteslutas.

Frilansfotografen Tobias Sternhag om bränderna:

Polisen i Eskilstuna får förstärkning – SR P4 Sörmland

20-tal bränder i Eskilstuna – SVT Sörmland

Polisen: Det kan röra sig om en koordinerad attack – SVT Sörmland

Bensin uthälld vid polisstationen – SR P4 Sörmland

Polisen misstänker att bilbränderna är en hämndaktion – SR P4 Sörmland

15-tal bilbränder under kvällen – Etunawebben