Willys varuhus i brand i Knalleland i Borås

Strax före klockan 23 på fredagen larmades Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund om en brand i Willys varuhus i köpcetrumet Knalleland i Borås. Räddningstjänsten åkte med tre enheter till adressen och försatte ytterligare enheter i beredskap.

Ganska snart visade sig det var en fullt utvecklad brand i varuhusets höglager och delar av butiken. I en livsmedelsbutik förvaras ganska mycket brandfarliga varor eller varor med högt energivärde vilket även kan ge en begränsad brand ordentligt skjuts att utvecklas till en mer omfattande brand.

Boende varnas med VMA

Vid 02-tiden utfärdade räddningsledaren ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) som riktade sig till de boende med uppmaningen att gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation eftersom rökutvecklingen var kraftig och den drev mot närliggande bostadsområden. Det brinner fortfarande kraftigt i byggnaden med brandspridning till taket som är av kärrpapp vilket skapar en mycket ohälsosam rök. VMA:t låg fortfarande kvar klockan 18.55, när denna artikel skrevs.

Misstanke om brott

Polisen rubricerar branden som misstänkt mordbrand och avvaktar nu att räddningstjänsten ska bli klara med sitt arbete. Enligt räddningsledaren har ingen prognos satts eftersom man räknar med många ytterligare timmars släckningsarbete. Polisen biträder i nuläget räddningstjänsten med avspärrningar av stora delar av handelsområdet. Samtliga infartsgator är avspärrade för att ge räddningstjänsten arbetsro.

Knalleland, som ligger på Ålagårdsvägen i Erikslund, är en handelsplats med ett stort antal fastigheter och butiker. Det som nu brinner är ett höglager samt Willys livsmedelsvaruhus.

Länksamlingar

Storbrand i Willys varuhus i Borås – allmänheten varnas – SVT Väst

VMA (Viktigt meddelande till Allmänheten) i på Ålagårdsvägen och ErikslundSveriges Radio P4 Sjuhärad

Polisen i Region Västra Götaland om branden i Borås