Reglerna för nattklubbar skärps igen – gränsen för sittande gäster höjs

Vid en pressträff med statsminister Stefan Löfvén, generaldirektör Johan Carlsson, inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och inrikesminister Amanda Lind meddelade regeringen både skärpta regler och lättade regler för att minska smittspridningen av covid-19.

För nattklubbarna innebär dagens besked skärpta regler och en återgång till max 50 personer. För sittande publik höjs gränsen till 300 personer från och med den 1 november. Regeringen förklarar de skärpta reglerna för nattklubbarna med de avslöjanden som gjorts den senaste veckan där man kunnat se dansande gäster trängas på dansgolvet. De kontroller som kommunernas miljö- och hälsovårdsinspektörer gjort har också lett till att klubbar fått stängas på platsen.

Statsminister Stefan Löfvéns budskap till svenskarna är att pandemin inte är över på långa vägar. Alla måste ta sitt ansvar genom att följa de råd och rekommendationer som Folkhälsomyndigheten utfärdat. Arbetsgivare uppmanas att göra det möjligt för anställda att jobba hemma i stor stor utsträckning som möjligt. Alla måste hjälpas åt att hålla socialt avstånd, tvätta händerna, stanna hemma vid minsta symtom och hosta/nysa i armvecket. Om man har möjlighet ska man undvika åka kollektivtrafik så att de som inte har några andra möjligheter tryggt och smittsäkert kan utnyttja den.

Regeringens pressmeddelande