Kvinna greps vid statsministerns privata bostad – saknade uppehållstillstånd

Foto: RAPS News

En kvinna som av misstag råkade utlösa inbrottslarmet i statsministerns privata bostad greps före jul av polis sedan den efterföljande kontrollen visade att hon var efterlyst i ett utlämningsärende, något som Expressen som var först med berätta.

Utvisningsbeslut

Kvinnan misstänks inte för något brott i samband med händelsen men uppges tidigare ha varit dömd för ett mindre allvarligt brott. Kvinnan som är från Nicaragua väntar nu på att utvisas ur landet. Hon uppgav att hon var anställd hos en underleverantör till det städbolag som fram tills nyligen hade uppdraget att utföra städning i statsministerns privata bostad i Nacka. För arbetsgivare kan vara det ett brott att anställa någon som inte har arbets- och / eller uppehållstillstånd i Sverige.

Privat arrangemang

Statsministern var vid tiden för händelsen inte hemma sin privata bostad. Som statsminister bor hon och hennes familj i residenset Sagerska palatset i Diplomatstaden i centrala Stockholm. Det har hittills inte framkommit andra uppgifter än att det anlitandet av städfirman var ett privat arrangemang. Det var alltså inget som upphandlats av Regeringskansliet eller någon central myndighet. Det kan också förklara varför ingen säkerhetskontroll gjordes av personalen vilket har möjliggjort för städbolaget att leja ut städningen till en annan firma.

Allvarlig säkerhetsbrist

Det som gör att händelsen allvarlig är att det väcker frågor kring säkerheten runt statsministern och andra personer i statsledningen. Att en efterlyst person kan komma så pass nära statsministern och dennes familj är bekymmersamt på flera sätt inte minst ur informationssäkerhetssynpunkt. Åtminstone teoretiskt skulle det kunna finnas hemliga handlingar i bostaden. Det bör rimligen också vara så att det fanns datorer, routrar och annan IT-utrustning som det är fullt möjligt att penetrera med skadlig programvara för att kunna genomföra intrång eller rent av attacker mot en enskild dator eller datorer uppkopplade mot Regeringskansliets IT-system eller myndighetsgemensamma system. Till detta kommer också risken för att någon skulle kunna plantera avlyssningsutrustning.

Uppdatering den 9 januari kl 15.17

Enligt uppgifter i bl a SVT Nyheter bodde statsministern i sin privata bostad fram till tre dagar före det att den efterlysta kvinnan besökte hennes hem för att städa.