Kraftig brand efter explosion i centrala Göteborg

Strax före klockan 05 (04:47) på tisdagens morgon larmades räddningstjänsten om en explosion följt av en kraftig brand i ett flerbostadshus på Övre Husargatan i centrala Göteborg. Skadorna på fastigheten är omfattande och minst tre trapphus med lägenheter är drabbade av den brand som följde på detonationen.

Enligt ett pressmeddelande från Räddningstjänsten Storgöteborg har totalt 16 personer förts till sjukhus. Av dem är det tre av dem som betecknas som allvarligt skadade och dessa vårdas på IVA. Ytterligare en person med allvarliga skador vårdas på annan avdelning på Östra Sahlgrenska sjukhuset. 12 personer har åkt i buss till Mölndals sjukhus för att få omsett mindre allvarliga skador. Hela fastigheten är utrymd och räddningstjänsten räknar med att arbeta flera timmar till för att släcka de bränder som uppstått i fastigheten på olika våningsplan. Vid 15-tiden berättade räddningstjänsten att branden i fastigheten var under kontroll men ännu återstod ett antal timmar av brandsläckning och kontroll.

Tre vårdas på IVA

Enligt preliminära uppgifter har mer än 100 boende evakuerats till två närliggande kyrkor där Göteborgs stad har personal på plats från bl a socialtjänsten och räddningstjänsten genom att man aktiverat POSOM-funktionen. Alla boende som inte själva kan ordna sitt boende kommer att få hjälp av socialtjänsten och försäkringsbolagens representant.

Misstanke om brott

Enligt räddningstjänsten har explosionen skett avsiktligt vilket innebär att polisen arbetar med brottsmisstankar som rör allmänfarlig ödeläggelse alternativt allmänfarlig vårdslöshet. Under dagen har det framkommit att det bor personer som har vittnat eller ska vittna mot misstänkta individer med stark anknytning till grov organiserad brottslighet.

Omfattande blåljussamverkan

Räddningstjänsten hade som mest ett 20-tal enheter och ca 50 brandmän och ledningspersonal på plats. Ambulanssjukvården skickade inledningsvis 12 ambulanser och polisen ett mycket stort antal patruller till olycksplatsen.

Texten uppdateras löpande. Uppgifterna från olika blåljusaktörer är i vissa delar ofullständiga då det rör sig om en pågående händelse där information sammanställs från olika håll. Därför kan uppgifterna i artikeln komma att ändras. Detaljinformation i artikeln ska betraktas som preliminär.

Uppdatering kl 21.50

Uppgifter ikväll berättar att en av de skadade är en brandman som deltog i insatsen.

Fastighetsbolaget Ernst Rosèn AB meddelar de boende i fastigheten att ett stort antal trappuppgångar är avspärrade tills vidare. Mer information kommer att lämnas imorgon på ett informationsmöte klockan 13. 140 hyresgäster kommer att få tillbringa natten på hotell eller hos anhöriga och vänner.

Räddningstjänsten meddelar att man kommer att ha personal på plats hela natten.

Uppdatering 29 september kl 11.07

Polisen har nu gått in i fastigheten för att påbörja en teknisk undersökning.

Räddningstjänsten berättar att skadorna på fastigheten är betydligt större än man förväntade sig. Det är oklart hur detta kommer att påverka hyresgästernas möjligheter till återflyttning i närtid.

Samtliga personer som vårdats på IVA har nu fått lämna avdelningen för fortsatt vård på annan avdelning.

Artikellänkar

Information från fastighetsägaren Erik Rosén AB

Göteborgs stad om händelsen på Övre Husargatan

Kraftig explosion med efterföljande brand i flerbostadshus i Göteborg – GP

De mest drabbade delarna utrymda – SVT Väst

Statsministerns pressträff om händelsen – SVT Väst

Polisen: Någon kan ha placerat ut något farligt föremål avsiktligt – SR P4 Göteborg