Ung pojke häktad efter attack mot skolpersonal

En skolanställd man i 40-årsåldern skadades svårt när en 15-årig pojke gick till attack mot honom med ett vasst föremål på en högstadieskola i Eslöv. Händelsen inträffade på förmiddagen i Källebergsskolan ledde till en omfattande polisinsats där poliser med förstärkningsvapen sökte igenom hela skolan på ytterligare gärningspersoner.

En polis tvingades avlösa ett varningsskott för att få den unge gärningsmannen att ge upp. Pojken greps utomhus efter att ha blivit utpekad av vittnen. Han befinner sig nu i arresten där förhör kommer att hållas med honom så snart som möjligt.

Agerade enligt handlingsplan

Händelsen är ett exempel på det polisen betecknar som pågående dödligt våld (PDV) och för dessa är både poliser och skolpersonal särskilt tränade att hantera. Det innebär att man agerar efter en särskild handlingsplan. Vid presskonferensen berättade skolledningen och polisen att handlingsplanen hade fungerat och inga ytterligare elever eller personal skadades rent fysiskt.

Skolan evakuerad

I samband med att polis anlände kunde elever och skolpersonal successivt utrymma skolbyggnaden som sedan systematiskt genomsöktes av polis. En teknisk undersökning har också genomförts för att säkra bevis på platsen. En utredning om misstänkt mordförsök med den 15-årige pojken som misstänkt gärningsperson har inletts. Den skadade mannens tillstånd är allvarligt och han opererades omedelbart för sina skador.

Krisorganisation

Eslövs kommun har skapat en särskild krisorganisation för att ge elever, föräldrar och personal särskilt stöd. Bland annat kommer församlingshemmet i Stehag att vara öppen för de som vill prata om händelsen. Många elever som går på högstadiet bor i samhället Stehag en bit utanför Eslöv.

Undervisningen kommer att vara inställd imorgon, fredag men skolan kommer att hålla öppet från klockan 9.00 för alla elever som vill komma till skolan.

Uppdatering kl 22.00

Åklagaren har under kvällen beslutat anhålla den 15-årige pojke som attackerade en ur personalen på Källebäcksskolan. Den anhållne är elev på skolan. Tillståndet för den skadade mannen som opererats under eftermiddagen är stabilt. Han är vaken och talbar. Polisutredningen kommer nu att fortgå med förhör med den misstänkte och vittnen till händelsen.

Uppdatering den 23 augusti kl 11.52

Åklagaren begärde lördagen den 21/8 att gärningspersonen, trots sin låga ålder, skulle häktas. Vid häktningsförhandlingen i Lunds tingsrätt på söndagen beslutade tingsrätten att häkta pojken. Åtal ska vara väckt inom 14 dagar. Den 15-årige pojken medger omständigheterna och har erkänt sig skyldig till grov misshandel. Han bestrider åklagarens brottsrubricering, försök till mord.

Länksamling

15-årig pojke gripen efter attack mot skolanställd i Eslöv – SVT Skåne

Eslövs kommun om händelsen och kommunens krisstöd till drabbade

15-årig pojke anhållen – misstänks för försök till mord – Åklagarmyndigheten