1 000 bilar och 900 passagerare fast i Skånsk snöstorm

Uppdaterad: 4 jan kl 05.57

Foto: RAPSNews (arkivbild).

Uppemot 1 000 bilar sitter fast på E22 mellan Hörby och Kristianstad i den snöstormen som drabbat mellersta och nordöstra Skåne under dagen. En del av de strandade har väntat på hjälp sedan i förmiddags. Enligt polisen är det mycket besvärliga förhållande längs med vägavsnittet där även polisbilar och ambulanser fastnat. I åtminstone ett fall har räddningstjänsten fått rycka ut för att hjälpa ambulansbesättningen med en sjuk patient till sjukhus.

Passagerare fast på fartyg

Ca 900 passagerare sitter sedan i förmiddags fast ombord på ett fartyg utanför Ven i höjd med Landskrona. Fartyget skulle lagt till i Köpenhamn men på grund av de hårda vindarna kan fartyget inte gå in till hamn. Det är i nuläget ingen fara för de ombordvarande.

Evakuering med bandvagnar

Under kvällen har Trafikverket och polisen beslutat att evakuera samtliga strandade bilister med hjälp av bandvagnar från räddningstjänsten och Försvarsmakten. Ett arbete som väntas ta många timmar. De evakuerade kommer att få mat och föras till en sporthall i Hörby.

Evakueringsarbetet kommer att ta många timmar i anspråk då det rör sig om 1 000 bilar som och en del av dem kan vara översnöade eller gömda i snödrivorna. Det är med andra ord ett komplicerat räddningsarbete.

Polisens uppmaning: Stanna i bilen!

Polisen uppmanar alla som sitter fast på E22:n att stanna i sina bilar. Om det uppstår en akut situation ska man ringa 112. Man ska inte ge sig ut och irra runt i ovädret eftersom det inte är säkert att man hittar tillbaka till sin bil igen.

Mer snö väntas natten till torsdag liksom fallande temperaturer. Det finns i nuläget inga uppgifter som skadade personer.

Följ trafikläget

Trafikverkets lägesbild (karta)

Bandvagnar undsätter strandsatta på E22:n

Polisens uppdatering av trafikläget i Skåne

P4 Trafikradion om trafikläget