Vecka 9 – Veckans cyberbrottsnyheter

27 feb – Cyberattack mot Sophiahemmet i Stockholm

Natten mot tisdagen utsattes Sophiahemmet för en omfattande cyberattack. Enligt chefläkaren är går det inte att kontakta Sophiahemmet på telefon men vårdverksamheten fungerar eftersom man tillämpar manuella rutiner. En krisgrupp arbetar med att återställa IT-systemen.

27 feb – Region Stockholm i Regional Särskild sjukhusledning (RSSL) i stabsläge

Sedan tisdag kväll har Region Stockholm infört RSSL i Stabsläge med anledning av cyberattacken mot Sophiahemmet. Det medför att Sophiahemmet bl a har stängts av från det gemensamma journalsystemet Take Care. Även andra vårdrelaterade och administrativa IT-system som Region Stockholm ger åtkomst till har stängts av eller kraftigt begränsats. Sophiahemmet tillämpar nu manuella rutiner vilket i princip betyder att man använder penna och papper. Denna nödrutin är väl inarbetad i hälsa- och sjukvården och kan möjligtvis ge något längre väntetid för patienterna. Sophiahemmet betonar att man producerat sjukvård i normal omfattning. Vidare berättar chefläkaren att man har ett nära samarbete med Region Stockholm för att gå igenom de olika systemen och sätta upp dem igen. Man har också egen personal och externa konsulter på plats som arbetar intensivt med få alla IT-system i drift igen.

1 mars – Region Västerbotten inför RSSL i stabsläge efter cyberattack

Region Västerbotten införde Regional särskild sjukvårdsledning (RSSL) i stabsläge efter att leverantören Mediplast drabbats av en cyberattack under fredagen. Mediplast är en stor leverantör till regionerna av förbrukningsmaterial. Inom sjukvården är just engångsmaterial en kritisk försörjningsfråga.