Våldsamma protester i Washington DC

Texten uppdaterad 7 januari kl 12.15

Under eftermiddagen amerikansk tid har häpnadsväckande och våldsamma scener utspelats på Capitol Hill i samband med att kongressen skulle genomföra en omröstning om valresultatet. 100.000-tals demonstranter forcerade polisens avspärrningar runt kongressbyggnaden och lyckades tränga djupt in i kongressens lokaler. Fyra personer avled av de skador de ådrog sig i samband med en stor folkmassa trängde in i kongressbyggnaden. Minst 52 personer har gripits av polisen. Det är i skrivande stund oklart om de avlidna dog i samband med polisingripandet. Samtliga ledamöter och personal evakuerades till mer säkra delar av byggnaden. Även vicepresident Pence evakuerades.

Protesterna har sin bakgrund i att president Donald Trump förlorade valet i november. Såväl presidenten som en del av hans anhängare har haft svårt att acceptera valförlusten. En lång rad domstolsprocesser har pågått sedan dess utan att man fått något gehör i de olika rättsinstanserna.

På torsdagen meddelade president Donald Trump sig besegrad och lovade att maktöverföringen den 20 januari ska ske på ett fredligt sätt.

Washington DC:s borgmästare utfärdade ett utegångsförbud som trädde i kraft klockan 18 lokal tid samtidigt som alla demonstranter uppmanades att lämna Capitol Hill. En massiv insats av lokala och federala poliser samt soldater ur nationalgardet har sedan dess utrymt och säkrat kongressbyggnaderna. Man trycker också sakta men säkert tillbaka demonstranterna bort från Capitol Hill.

Kongressbyggnaden säkrad efter att Trumpanhängare stormade – SR Ekot

Här drabbar polis och demonstranter samman – SVT Nyheter

US Capitol secured, woman dead after rioters stormed the halls of Congress to block Biden’s win – CNN

Trump Calls for Protesters to Go Home After Congress Locks Down When Rioters Breach Capitol