Tyskland, Belgien och Nederländerna hårt drabbade av stormen Bernd

Den belgiska staden Liège med cirka 200.000 invånare har drabbats mycket hårt av stormen Bernd, som dragit fram över Centraleuropa. Uppskattningsvis 400.000 människor är drabbade i främst västra Tyskland och i Belgien. I staden Venlo i Nederländerna evakuerar man 10.000-tals människor efter att en barriär mot havet underminerats. Minst 180 personer har hittills bekräftas omkomna i Bernd. Ytterligare ett 1.000-tal människor saknas.

Minst 129 döda

Minst 129 personer, varav två tyska brandmän, har omkommit i ovädret. Minst 1.000 personer har rapporterats som saknade. Från officiellt håll befarar myndigheterna att dödssiffran kan komma att stiga ytterligare. En del fastigheter rasade samman av vattenmassorna och på andra håll har vattnet stigit mellan 8-12 meter över den normala nivån.

Tyskland hårt drabbat

Det land som hittills drabbats hårdast är Tyskland. Och där har också de lokala myndigheterna fått hård kritik för att man inte tog vädervarningarna från EFAS på större allvar så att en evakuering hade varit möjlig i ett tidigare skede. Sverige står redo att bistå de länder som efterfrågar hjälp, det säger Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Någon officiell begäran har ännu inte kommit från den tyska regeringen men om det kommer en sådan är MSB beredd att med kort varsel bistå Centraleuropa.

Stormen Bernd är den värsta i sitt slag i modern tid i Europa. Katastrofen som nu drabbat Centraleuropa är också den svåraste i modern tid.