Sammanfattad lägesbild den 11 juni

Vi redovisar en sammanfattad global lägesbild och en sammanfattad nationell lägesbild. För att ta del av lägesbilden region för region gå till Folkhälsomyndighetens statistik och Intensivvårdsregistret.

Från och med idag den 10 juni upphör vi med dagliga uppdateringar av ”sammanfattad lägesbild”. Istället kommer uppdateringar att ske tisdagar och torsdagar.

Globalt

  • Totalt antal sjukdomsfall i covid-19: 7 343 562
  • Avlidna: 416 430

Nationellt

  • Totalt antal laboratoriebekräftade sjukdomsfall i covid-19: 48 288
  • Totalt antal intensivvårdade: 2 444
  • Totalt antal avlidna: 4 814 (medelvärde på 37 avlidna per dag).

Upp till 10 dagars eftersläpning i rapporteringen från regionerna förekommer på grund av hög arbetsbelastning.

Källa: Statistik från Folkhälsomyndigheten, Intensivvårdsregistret och ECDC.

Restriktioner för inrikes resor hävs

Torsdagen den 4 juni meddelade statsminister Stefan Löfven vid en pressträff att restriktionerna för onödiga inrikes resor hävs den 13 juni. Alla som är symtomfria kan resa vart de vill inom Sverige. Folkhälsomyndighetens föreskrifter och rekommendationer kvarstår när det gäller personer över 70 år och riskgrupper. Dessa bör fortfarande stanna hemma, undvika platser som affärer och apotek. Föreskrifterna om att hålla avstånd inomhus såväl som utomhus och tvätta händerna kvarstår. Vidare gäller rekommendationerna att jobba hemifrån i största möjliga utsträckning.

Alla som vill ska kunna testas

Regeringen anslår ytterligare 5,9 miljarder kronor för att få fart på testverksamheten. Ambitionen är att alla som vill ska kunna testas. Framför allt ska alla som har eller har haft symtom kunna testas.

Söndagen första dygnet utan nya avlidna

Folkhälsomyndighetens dagliga statistik visar att inga personer avlidit dygnet mellan lördag och söndag (30-31/5). Det är ytterligare ett positivt trendbrott som stöder FHM:s bild av att smittspridningen i samhället avtar. Även antalet äldreboenden med covid-smitta minskar nu kraftigt. Myndigheten betonar ändå att det är mycket viktigt att vi håller i och håller ut. Börjar vi tröttna i att följa restriktionerna och de allmänna råden då är risken stor att smittan tar ny fart igen.

Gymnasieskolor, högskolor och universitet återupptar normal undervisning

Regeringen meddelade vid en pressträff gymnasieskolor, högskolor och universitet får återuppta ordinarie undervisning från den 15 juni. Dock gäller Folkhälsomyndighetens föreskrifter om att hålla avstånd, tvätta händerna och hålla sig hemma vid minsta lilla symtom.

Gymnasieskolorna kan öppna till höstterminen

Elitidrotten får grönt ljus från 14 juni

Vid en pressträff på fredagens morgon meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att man ger grönt ljus för samtliga idrottsgrenar att återuppta tävlingsverksamheten igen men med vissa restriktioner. Även elitidrotten får grönt ljus att återuppta sina tävlingsspelandet igen. För elitidrotten medges också undantag från föreskriften om att resor längre än 2 timmar inte ska företas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *