Ung man attackerade åtta personer

Foto: RAPS News (arkivbild).

Polisen rubricerar händelsen där en man tidigare idag gick till attack mot minst åtta personer som ett misstänkt terrorbrott. 

Det var vid 15-tiden som polisen fick in larm om att en ung man attackerade personer på Bangårdsgatan i Vetlanda. Flera personer uppgavs också vara skadade.

Vid framkomst kunde polis och räddningspersonal konstatera att minst åtta personer hade varierande skador som en följd av mannens utfall mot dem. Flera ambulanser, sjukvårdsledning, sjukvårdspersonal samt räddningstjänsten larmades till platsen för att ta hand om de skadade. 

I samband med gripandet tvingades en eller flera poliser använda s k verkanseld varpå mannen ådrog sig skador som han nu vårdas på sjukhus för. 

Trafikverket har på polisens begäran lagt ett tågstopp  vilket innebär att tågtrafiken tills vidare är begränsad förbi Vetlanda. 

En teknisk undersökning pågår på platsen. Händelsen rubricerades inledningsvis som försök till mord men strax före klockan 19 ändrades brottsrubriceringen till terroristbrott. 

Polisen meddelar att man har en mycket stor kommendering i Vetlanda med anledning av händelsen. Fokus ligger på att säkerställa vittnens iakttagelser samt att slutföra den tekniska undersökningen av brottsplatsen. Stora delar av centrala Vetlanda kommer att vara avspärrade så länge brottsplatsundersökningen pågår.

Polisen kommer att hålla en digital presskonferens, preliminärt klockan 20.00. 

Uppdatering kl 22.58

Polisen har inlett en regional s k särskild händelse. Region Jönköpings län meddelar att tre personer vårdas för livshotande skador. Två personer är allvarligt skadade och två måttligt, samt ytterligare en vårdas för lindriga skador.

Polisen utreder under ledning av en åklagare fortfarande brottsmisstankarna som i nuläget rubriceras som misstanke om terroristbrott samt misstanke om försök till mord alternativt dråp. En person, en man i 20-årsåldern är gripen och bevakas av polis på sjukhus.

Friskrivning: Detta är en pågående händelse. Delar av texten kan komma att ändras efter hand som nya uppgifter framkommer.

4 mars kl 11.36

Händelsen utreds inte längre som ett misstänkt terroristbrott. Mannen som misstänks för attackerna utreds nu som misstänkt för försök till mord alternativt dråp. Andra brottsmisstankar kan också komma att läggas till i utredningen.

Tillståndet är stabilt för de tre personer som uppgavs fått livshotande skador.

Foto: RAPS News (arkivbild)

Källor:

Misstänkt terrorbrott i Vetlanda – flera personer allvarligt skadade – SVT Nyheter

Pågående polisinsats/poliskommendering i Vetlanda – Polisen i Jönköpings län

Attentatsman skjuten i centrala Vetlanda – åtta personer skadade varav flera allvarligt – TV4Nyheterna

Uttalande av statsminister Stefan Löfven med anledning av händelserna i Vetlanda

Polisen råd vid terrorattentat –

Vetlanda kommun om den allvarliga händelsen

Länssjukhuset Ryhov. Uppdatering – Allvarlig händelse i Vetlanda 2021-03-03 kl 15.00 – Region Jönköpings län

4 Mars kl 11.36

Attacken i Vetlanda utreds inte längre som misstänkt terroristbrott – SR P4 Jönköping

Läget stabilt för de allvarligast skadade offren – SR P4 Jönköping