Kraftig vindsbrand i flerbostadshus i Landskrona – polisen utreder grov mordbrand

Räddningstjänsten arbetar sedan 10.30-tiden med en kraftig vinds- och bostasbrand i ett flerbostadshus på Silvergården i Landskrona. Allmänheten varnades för den kraftiga rökutvecklingen eftersom den kunde vara ohälsosam att andas in. Vinden blev snabbt övertänd och tilläts därefter att brinna av. Branden har också ha spridit sig till någon av de översta lägenheterna i fastigheten. De boende i trappuppgångarna 13 A och 13 B evakuerades Pilängsskolan och Gullstrandsskolan under tiden som räddningstjänsten arbetade med brandsläckningen. Totalt rör det sig om ett 100-tal boende som är drabbade av branden. Ingen människa uppges ha skadats i branden. Ett 35-tal brandmän från bl a Landskrona, Lund och Malmö deltog i släckningsarbetet.

För några veckor sedan brann det i det närliggande Koppargården. Även där brann vinden av och flera bostäder i flerbostadshuset fick stora rök- och vattenskador. Polisen inledde efter den branden en förundersökning om misstänkt mordbrand. Även branden på Silvergården antas vara anlagd och polisen utreder misstanke om mordbrand alternativt grov mordbrand.

Vid 16.40-tiden meddelade räddningsledaren att de större bränderna var släckta och att branden var under kontroll. Viss brandspridning har skett till lägenheterna högst upp. Stora delar av fastigheten har fått rök- och vattenskador men stora värden har räddats i den nu pågående insatsen. En uppsamlingsplats har skapats på Pilängsskolan där de 100-talet evakuerade tas om han av kommunens kristeam. Här får man bl a hjälp med kontakter med försäkringsbolag och psykosocialt stöd för de som önskar det.

Polisens händelseuppdatering om branden i Silvergården

https://www.instagram.com/p/CCQYMUgAD5y/
https://www.instagram.com/p/CCQdPBphabZ/