Globalt tillslag mot grov organiserad brottslighet

Sedan i måndags morse har polisorganisationer över hela världen slagit till mot brottsnätverk som ägnar sig åt grov organiserad brottslighet. Bakom aktionen står FBI och i Europa samordnas aktionen av Europol. Även Sverige deltar i aktionen och polismyndigheten uppger att man gjort tillslag och gripanden på flera orter i landet. Operationen går under namnet ”Trojan Sheild”. Med hjälp av appen ”ANOM” har FBI fått tillgång kriminellas kommunikation på appen.

Vid en direktsänd pressträff som Europol håller nu på förmiddagen uppger man att minst 800 personer har gripits i aktionen. Enligt FBI har operationen som nu lett fram till det världsomfattande tillslagen pågått i tre år. Sverige inbjöds i början på förra året att delta i operationen och ett antal personer har också gripits i bl a Spanien med hjälp av spansk polis.

I samband med tillslagen har man beslagtagit stora mängder narkotika, kontanter och värdeföremål. Aktionen beskrivs som ett hårt slag mot den organiserade brottsligheten.

155 gripna i Sverige

Enligt Sveriges Radio Ekot har svensk polis gripit 155 personer i samband med operationen. Platser som nämnts för polisens insatser är storstadsområdena i Skåne, Svealand och Västra Götaland.

Enligt Linda Staaf har polisen inte inblandade i tillhandahållandet av appar eller telefoner. All avlyssning och informationsinsamling har varit sanktionerad av amerikanska myndigheter och domstolar. I Sverige har man byggt förundersökningar mot misstänka personer efterhand som underrättelseinformationen kommit polisen till del.

Antalet gripna utgör nästan 20 % av alla de 800 misstänkta gärningspersoner som nu gripits världen över.

Länksamling

Länk till Polisens pressmeddelande

800 CRIMINALS ARRESTED IN BIGGEST EVER LAW ENFORCEMENT OPERATION AGAINST ENCRYPTED COMMUNICATION – Europol

155 gripna i Sverige efter historisk global razzia – SVT Nyheter

10-tal mord har kunnat förhindras – SR Ekot

Operation Trojan Sheild – så många gripna i Västsverige

Texten uppdateras under dagen.