EU varnar för terrorattentat inför storhelgerna

Storhelger som den stundande jul- och nyårshelgen lockar ofta terrorister att utföra terrorattentat. Under gårdagen har EU-kommissionären Ylva Johansson varnat för att det är en hög sannolikhet för terrorattacker. Hon hänvisar till kriget mellan Hamas och Israel men också på en ökad islamofobi och antisemitism i samhället. Polariseringen är tydlig och har kanske aldrig varit så påtaglig som nu.

Även Säkerhetspolisen (SÄPO) ser ett alltmer försämrat säkerhetsläge där julhandeln kan vara ett potentiellt mål för terrorister. Precis som EU ser man en högre aktivitet bland våldsbejakande extermmiljöerna där kriget i Gaza motiverar allt fler till att gå från ord till handling.

Magnus Ranstorp menar dock att risken för att den enskilde ska hamna i ett terrorattentat är mycket liten. Han menar att man ska vara uppmärksam på sådant som avviker från normalbilden men i övrigt leva som vanligt.

Sverige har sedan i höstas höjt terrorhotnivån till en fyra på den femgradiga skalan. Säpos bedömning är att man kommer att ligga kvar på den nivån under överskådlig tid.