Cyberattack slog ut taxi i hela Norden

Alkolåset AL-100 (Foto: Dignita)

Natten mot fredagen slogs stora delar av Göteborgs Taxi ut när alkolåsen i bilarna slutade fungera. Problemet drabbade omkring 300 av bolagets bilar fick till följd att bilarna stod stilla.

Under dagen stod det klart att det handlade om en misstänkt cyberattack mot tillverkaren Dignita och deras alkolås AL-100. Enligt företaget handlar det om en global datummanipulation som drabbade kunder i hela Norden.

Vid middagstid hade tillverkaren en lösning på problemet och taxibilar och andra fordon i yrkestrafik kunde rulla in till servicedepåerna runt om i landet för åtgärd. Eftersom ett mycket stort antal fordon och företag drabbades tog det flera timmar innan bilarna åter var i trafik.

En del utryckningsfordon är också utrustade med AL-100 men det var oklart vilka konsekvenser händelsen fick för utryckningsverksamheten eller om incidenter kopplade till cyberattacken inträffat.

Vid lunchtid på fredagen meddelade Taxi Göteborg att leverantören hade hittat en lösning och att samtliga bilar efter besök på serviceverkstad skulle vara i trafik igen.

Länk till Taxi Göteborg

Länk till Dignita

Manipulerat alkolås stoppade 300 av Taxi Göteborgs bilar (Sveriges Radio P4 Göteborg)

Hundratals taxibilar kunder inte köras – fel på alkolås (SVT Väst)

Global cyberattack slog ur yrkestrafik med alkolås – (GöteborgsPosten)

Akut tekniskt fel på alkolåset hindrar Göteborgs taxibilar att rulla

Fakta – så här fungerar ett alkolås