Brandkatastrof i Köpenhamn – totalbrand i Börsen – militär deltar i räddningsarbetet

Sedan strax efter kl 7.30 idag brinner det i den kulturhistoriskt viktiga byggnaden Börsen. Byggnaden färdigställdes år 1625 med en hög spira på taket och byggdes som ett minne av Kalmarunionen. När branden utbröt pågick renoverings- och ombyggnadsarbeten i fastigheten. Den ikoniska Spiran har som en följd av den kraftiga branden kollapsat. Byggnaden som till stora delar är av en träkonstruktion brinner okontrollerat och räddningstjänsten har fått retirera på grund av rasrisken.

Enligt räddningstjänsten är branden och rökutvecklingen så omfattande att den bl a hotar Folketinget och flera andra byggnader som bland annat innehåller statliga departement. En stor del av centrala Köpenhamn är avspärrat och räddningsenheter från hela Storköpenhamn liksom militär personal finns på plats för att bekämpa branden. Även brandexperter från Högvakten och Danska DBI bistår brandförsvaret med råd om hur man ska försöka rädda byggnaden från att totalt brinna ner.

I ett tidigt skede av branden försökte brandpersonal och frivilliga att rädda konstskatter ur byggnaden. Det är i nuläget inte känt hur branden startade. Det finns i nuläget inga uppgifter om att människor kommit till skada.