WHO klassar nya coronaviruset som en pandemi

WHO beslutade att klassa det nya coronaviruset som en pandemi. Många länder är starkt påverkade av smittspridningen bland befolkningen. WHO är också tydliga med att det fortfarande går att stoppa ett allvarligare anfall men samtidigt konstaterar man att många länder är alltför långsamma med att vidta åtgärder som begränsar smittspridningen.

Omni.se

Regeringen väntas förbjuda större sammankomster

På Folkhälsomyndighetens begäran kommer regeringen att meddela förbud mot sammankomster med fler än 500 deltagare. Beslutet tas som ett led i att begränsa eller fördröja smittspridningen i samhället.

Folkhälsomyndighetens pressmeddelande

Allt färre fall av coronasmittade i Kina

Antalet smittade i nya coronaviruset fortsätter att minska i Kina. Fortfarande upptäcks flest fall i Wuhan med omnejd medan antalet fall har sjunkit kraftig i övriga landet. De hårda restriktionerna för in- och utresa gäller fortfarande. Men fabrikerna och kontoren har i stor utsträckning återgått till en mer normal produktion.

WHO Corona Dashboard

Tyrolen

Folkhälsomyndigheten klassar nu området Tyrolen som ligger i Italien, Frankrike, Österrike och Schweiz som riskområde för coronasmitta. Personer som varit i Tyrolen ska inte gå till arbetet eller skolan om man känner några som helst symtom eftersom man riskerar att smitta riskgrupper som har svagare immunförsvar och därför kan bli riktigt sjuka.

Hela Italien i karantän

Under måndagen beslutade Italiens premiärminister att sätta hela landet i karantän eftersom man upplever ett explosivt och omfattande utbrott. Sjukvården är mycket hårt ansträngd. Läkare berättar att man tvingas till mycket tuffa prioriteringar av sjuka patienter. Italien är nu de land utanför Kina som har flest fall av smittade och avlidna av nya coronaviruset.

Höjd personlig beredskap

MSB uppmanar allmänheten till höjd personlig krisberedskap. Rekommendationerna följer de råd som ges i broschyren Om krisen och kriget kommer till Sverige. Det innebär att alla ska ha ett förråd av mat och mediciner som räcker minst en vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *