Vecka 8 – Veckans cyberbrottsnyheter

Varje vecka listar vi veckans cyber- och IT-attacker. Vi använder oss endast av publika källor och verifierade uppgifter.

Cyberattack mot SKF I Katrineholm

19 feb – Cybertattack mot SKF i Katrineholm (ligger bakom betalvägg)

Gösta Andersson, presskontakt vid SKF bekräftar att man hanterar en säkerhetsincident.

Ökänd hackergrupp stoppad i internationell polisinsats

20 feb – Svensk polis i internationell aktion mot hackergrup (DN-ligger bakom betalvägg)

Hackergruppen som ligger bakom ransomprogramvara Lockbit har enligt svenska polisen lidit ett hårt nederlag sedan polis i Sverige och nio andra länder slagit till mot gruppen i en internationell aktion.

Parlamentsledamöters mobiler övervakade av främmande programvara

21 feb – Brussels spyware bombshell: Surveillance software found on officials’ phones

Hos två parlamentsledamöter som är medlemmar i EU-parlamentets säkerhets-och försvarsutskott har man i deras mobiltelefoner funnit skadlig programvara vars funktion är att avlyssna ledamöterna. Det rapporterar Politico på sin hemsida.

Cyberattack mot Jämtlands Räddningstjänstförbund har kostat minst 2 miljoner

22 feb – Jämtlands räddningstjänstförbund utsatta för en cyberattack

Den 18 januari utsattes Jämtlands räddningstjänstförbund för en cyberattack. På sin hemsida uppger förbundet att administrativa system som tillståndsgivning har påverkats. När cyberattacken upptäcktes övergick man till att använda reservsystem för den operativa verksamheten som bl a är 112, larm och ledning. Hittills har cyberattacken kostat förbundet ca 2 miljoner.

Cyberattack mot flera stora danska sajter

25 feb – Hackergruppen NoName057(16) bakom attacken

Flera stora danska sajter har under kvällen utsatts för överbelastningsattacker. Det innebär att sajterna överbelastas med onormalt mycket anrop och trafik som leder till att sajten går långsammare eller blir helt omöjlig att kontakta.

Enligt Danmarks Radio:s teknikkorrespondent, Henrik Moltke, rör det sig sannolikt om den välkända pro-ryska hackergruppen NoName057(16).

Bland de sajter som drabbats av hackerattacken finns Kastrups Lufthavn (cph.dk), Thisted Kommune, Movia, Din Offentlige Transport (DOT) och Bornholms Lufthavn.