Två svenskar döda i terrorattentat i Bryssel –

Publicerad 2023-10-15 – Uppdaterad 2023-10-16; kl 11.05

Pressträff med Ulf Kristersson kl 11

Statsminister håller en pressträff klockan 11 med anledning av terrorattentatet i Bryssel igår.

Riksdagen håller tyst minut för dödsoffren

Riksdagen håller en tyst minut kl 13 för att hedra de som sköts till döds i terrorattentatet igår kväll.


Två svenska medborgare dödades och ytterligare en skadades när en man öppnade eld i Belgiens huvudstad Bryssel i vad den belgiska regeringen betecknar som ett terrorattentat riktat mot svenska medborgare. En av de avlidna svenskarna är bosatt i Schweiz. Tillståndet för den skadade svensken uppges vara allvarligt.

Kvalmatch i Bryssel

Samtidigt med terrorattentatet pågick Sveriges EM-kvalmatch. Denna avbröts efter det att arenan nåddes av uppgifterna om terrorattentatet. Svenska Fotbollsförbundet SvFF:s ordförande, Fredrik Reinfeldt, evakuerades omgående från arenan.

Lockdown och evakuering av svenskar

Efter att matchen avbrutits hölls arenan i ett s k Lockdown-läge med myndigheterna och arrangörerna planerade för hur de 700 svenska supportrarna och landslaget skulle kunnas föras från arenan till sina respektive hotell och sedan vidare till flygplatsen. Enligt uppgift hos TV4 Nyheterna pågick evakueringen ännu vid 04-tiden på tisdagens morgon.

Höjd terrorhotnivå

Belgiens regering har beslutat att höja terrorhotnivån till den högsta i Bryssel, en fyra på den fyrgradiga skalan. På nationell nivå ligger hotnivån kvar på en trea. Den svenska säkerhetspolisen meddelar att man följer händelseutvecklingen mycket noga och står i nära kontakt med sina belgiska motsvarigheter. Någon höjning av terrorhotnivån är i nuläget inte aktuell men att läget kan snabbt förändras om ny information framkommer.

Svenskar varnas

Svenska medborgare på besök i Bryssel uppmanas att inte röra sig på stan och att noga följa myndigheternas anvisningar. Det rekommenderas också att man bär en neutral klädsel som inte väcker uppmärksamhet. Det kan även vara klokt att inte prata svenska.

Pågående terrorhändelse

Den svenska regeringen står i direktkontakt med sin belgiska motsvarighet och har också mottagit kondoleanser för det hemska och avskyvärda terrordådet.

Händelsen betraktas som en pågående terrorhändelse.

Belgiska myndigheter uppger att man i morse grep den misstänkte gärningsmannen. Mannen avled till följd av den skottlossning som uppstod vid gripandet. Den belgiska polisen utesluter inte att att fler gärningsmän med kopplingar till händelsen kan vara på fri fot.

Frankrike och Nederländerna har skärpt gränskontrollen med anledning av terrorattentatet.

Säkerhetspolisens pressmeddelande om dåden i Bryssel