Polis död i skottlossning i Göteborg

Foto: RAPS News – Bilden har ingen koppling till händelsen i Göteborg (Arkivbild).

En polis skottskadades så allvarligt att han senare avled på sjukhus natten till torsdagen. Den oerhört tragiska händelsen inträffade i området Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. De närmare omständigheterna kring skottlossningen är just nu oklara.

En grupp poliser pratade med flera personer när det plötsligt utbröt skottlossning. Polisen skadades mycket svårt och fördes omedelbart till sjukhus där senare avled av sina skador. Det är oklart varför skottlossningen utbröt. I nuläget finns ingen misstänkt eller gripen för händelsen.

En mycket omfattande polisinsats pågår på platsen med bland annat en teknisk undersökning av den misstänkta brottsplatsen. Boende och de som vistades i området vid tiden för skottlossningen hörs av all tillgänglig polispersonal.

Det är en fruktansvärt tragisk händelse för familjen men också för den avlidna polisens närmsta kollegor och för hela poliskåren i landet. Det är mycket ovanligt i Sverige att poliser skjuts i tjänsten. Senast det hände var 2007 då en polis sköts till döds av en man som skulle omhändertas för psykiatrisk vård.

Uppdatering – 2021-07-01; kl 23.15

Polisen har under dagen kommenterat en del omständigheter kring händelsen där en polisman skottskadades så svårt att han kort efter att han ankommit till sjukhuset avled.

Detta vet vi

  • den avlidne polismannen är 30 år, och relativt ny som polis
  • han kommer från nordvästra Skåne
  • polisen tror att att deras kollega sköts av misstag.
  • gärningsmannen färdades troligen på moped
  • tomhylsor har hittats och beslagtagits på brottsplatsen
  • ingen person är ännu gripen som misstänkt för mordet

Klockan 12 på torsdagen hölls en tyst minut för den döde polismannen. Alla blåljusaktörer som inte var ute på larm visade sitt deltagande över hela landet.

En film som visar hur den nu avlidne polismannens kollegor försöker rädda livet på honom sprids just nu på sociala medier. Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt integritetskränkning.

Uppdatering 2021-07-02; kl 14.55

En åklagare har tillsatts i ärendet. Hittills har ett 20-tal personer tagits in till förhör. Det har även genomförts ett stort antal husrannsakningar. Polisen fortsätter att förhöra vittnen och systematiskt gå igenom förhören. Övervakningskameror finns i området sedan tidigare. Filmer gås nu igenom för att om möjligt hitta den misstänkte gärningspersonen.

Enligt åklagaren tror man inte att polisen sköts avsiktligt. Denne säger också att förundersökningen nu är inne i ett intensivt skede. Till Göteborgs-Posten säger polisen att det finns misstänkta i ärendet.

Uppdatering sker löpande – RED.

Länksamling

Polis död efter skottlossning på Hisingen – SVT Nyheter

Polisman avled efter skottlossning – Nyheterna TV4

Polis avliden efter skottlossning – Polismyndigheten

Åklagaren om polisens teori: Sannolikt inte polismannen som skulle berövas livet – SVT Väst

En anhållen för spridning av filmer på döende polisen – GP

Polisen: ”Det finns misstänkta i ärendet – GP