Globalt IT-haveri efter allvarlig sårbarhet hos CrowdStrike

Uppdaterad: 2024-07-19; kl 23.45

Sedan igår kväll svensk tid har ett globalt IT-haveri drabbat flera stora verksamheter världen över. IT-haveriet orsakades av allvarliga fel i en uppdatering av programvaran Falcon Sensor som rullades ut för Microsoft Windows 10-användare. Även Google AWS och BitLocker påverkades i viss utsträckning. Följden blev att enheter över hela världen visade blå eller svart skärm. Under flera timmar var till exempel även denna sajt oåtkomlig på grund av problem hos vår leverantör.

Bolaget varnar användarna för att avinstallera CrowdStrikes programvara eftersom man då är helt utan skydd mot skadlig kod. Istället ber man användarna vänta tills en ny patch är klar. Enligt bolaget har man nu börjat distribuera ut en rättad uppdatering av Falcon Sensor. Det krävs dock en manuell hantering av varje server eller agent som har programmet installerat vilket gör att det kommer att ta längre tid för kunderna att avhjälpa IT-haveriet lokalt och regionalt.

Patchar ofta otillräckligt testade

Den 3:e torsdagen i månaden distribuerar bl a Microsoft och andra stora IT-leverantörer ut större uppdateringar. Innan en patch eller uppdatering får rullas ut ska den genomgå tester och granskningar för att se till att inga allvarliga fel finns eller kan uppstå när den når användarna. Men på senare tid har den 3:e torsdagen i månaden allt oftare förknippats med stora och allvarliga IT-haverier. Därför rekommenderas bolagen att framöver höja beredskapen och förmågan att hantera allvarliga IT-störningar och haverier.

Flyg, transport och sjukvård bland drabbade verksamheter

Bland de globalt drabbade verksamheterna fanns bland annat amerikanska och europeiska flygbolag och logistikbolag. Även sjukvården drabbades i vissa länder. Flygplanen som stod på marken fick inte lyfta och flyg i luften fick cirkulera runt flygplatserna. Andra verksamheter som påverkats i stor omfattning är bankverksamheter i Storbritannien, mediabolag och även IT-driftbolag.

Läs mer om IT-haveriet i Veckans nyhetsbrev från CERT.se.