Uppdaterad: 2024-09-22; 18.53
Skapad: 2024-09.22; 23.23
Ett skadat rysktägt fartyg med ca 20 000 ton ammoniumnitrat i lasten övervakas noga sedan några dagar av bl a norska, svenska och danska myndigheter.
Fartyget skadades i samband med lastningen i en hamn vid Kola-halvön. Enligt uppgift ska är bl a roder och andra anordningar för att navigera fartyget skadade. Just nu ligger lastfartyget i sällskap med ett borgseringsfartyg för ankar utanför Norges kust på internationellt vatten.
Oro för potentiellt explosiv last
Det finns i nuläget ingen överhängande risk för att fartygets last ska läcka eller sprängas genom yttre påverkan. Fartyget är godkänt för den typ av last man har ombord. Även om risken är mycket liten skulle en explosion genom yttre åverkan på fartyget vara förödande i tättbefolkade regioner. Lasten motsvarar 10 megaton och har potentiellt samma sprängkraft som Little Boy, en av atombomberna som fälldes över Japan i slutet av andra världskriget. Fartyget utgör också en miljörisk om det går på grund så att tankarna med diesel börjar läcka. En sådant haveri skulle potentiellt också kunna få stora miljökonsekvenser.
En yttre avsiktlig påverkan på fartyget skulle alltså kunna få katastrofala konsekvenser för t ex Öresundsregionen. Fartygets last skulle också kunna användas som påtryckningsmedel för at uppnå politiska, militära eller ekonomiska fördelar. Det man m a oroar sig för är att fartyget skulle kunna vara en ”trojansk häst”. Man ska dock ha klart för sig att det inte är så lätt att åstadkomma en sådan skadlig åverkan. Blotta risken gör dock att de nordeuropeiska myndigheterna vill göra allt för att undvika att få in det i det redan mycket trafikerade Östersjön för vidare destination till Klaipeda i Litauen.
Västra Götalands län i stabsberedskap
Svenska myndigheter har som en följd av att fartyget kan komma att gå nära svenska vatten ökat bevakningen av fartyget. Västra Götalands län har gått upp i stabsberedskap, vilket är det lägsta nivån av tre i beredskapstrappan.
MSB tog under fredagen intitiativ till samverkanskonferenser med bland andra Länsstyrelserna i Västra Götaland, Kalmar län, Skåne län och Blekinge län samt Kustbevakningen och Transportstyrelsen. Det är oklart om och i så fall vilka regioner och kommuner som också är aktörer i den myndighetsgemensamma övervakningen som nu pågår.
Källor:
- MSB/Krisinformation.se
- Polisen