Gaslarm hos Säpo och MSB i Solna – lokalerna delvis utrymda

Uppdatering 24-02-25; kl 11.51

Vid middagstid på fredagen den 23 februari gick ett gaslarm vid Säpo:s huvudkontor i Solna och en stund senare spärrades ett område av en radie på 500 meter av som även innefattar Myndigheten för samhällsskydd och Beredskaps (MSB) huvudkontor. Ytterligare byggnader har utrymts i avvaktan på att räddningstjänstens personal ska genomsöka lokalerna. Cirka 500 personer uppges ha evakuerats.

Region Stockholm i stabsläge

Region Stockholm har gått är i särskild sjukhusledning och befinner sig stabsläge. Minst sju personer, flera poliser, har vårdats på sjukhus under dagen. Av dessa har fem transporterats med ambulans och två har själva sökt upp sjukvården. Region Stockholm sände särskilda sjukvårdsresurser till Säpo:s huvudkontor som omfattar både personal, saneringsutrustning och sjukvårdstält.

Enligt ännu så länge obekräftade uppgifter till Expressen har man indikerat gasen Fosgen. Gasen är mycket giftig i stora mängder och kan orsaka andningsbesvär. Gasen användes som stridsgas under andra världskriget.

Stor trafikpåverkan

Insatsen påverkar lokalt trafiken i stor omfattning då även ett stort antal påfarter, avfarter och trafikleder omfattas av polisens avspärrningar.

Insatsen avblåst

Kl 16.30 släpptes alla avspärrningar runt Huvudsta och kl 18.30 avvecklade Region Stockholm särskild sjukhusledning i stabsberedskap för att återgå till normalt läge.

Två poliser fick kvarstanna för observation till lördagen den 24 februari.

Händelsen rubriceras inledningsvis som misstanke om vållande till kroppsskada utan någon misstänkt.

Region Stockholm i stabsläge

Region Stockholm i stabsläge efter larm om utsläpp i Säpos lokaler (SVT Nyheter)

Fem till sjukhus efter gaslarm på Säpos högkvarter (Ekot)

Stor polisinsats vid Säpo i Solna efter gaslarm (TV4 Nyheterna)