Första kartorna på covidstudier från Lunds universitet

Fler än 130 000 har deltagit i den svenska covidstudien som görs av Lunds universitet. Via en app gör personen en självskattning av sina symtom på covid-19. En motsvarande studie görs också i Storbritannien.

Självrapporterad data från deltagarna har nu analyserats för sammanställning av de första kartorna som uppskattar förekomst av covid-19 över hela landet i den vuxna befolkningen (20-69 år). De län där flest deltagare sannolikt har covid-19 är Stockholms, Södermanlands, Västmanlands, Gävleborgs och Dalarnas län, där uppskattningsvis 3-3.5 procent har en pågående symtomatisk covid-19-infektion. De länen med lägst andel är Skåne, Kronoberg, Jönköping och Västernorrland, med 1.5-2 procent sannolikt infekterade.

De kartor som idag publiceras har samma analysmodeller och kombinationer av symtom använts för att uppskatta hur stor andel av den svenska befolkningen mellan 20-69 år som i dagsläget troligen har en pågående symtomatisk covid-19-infektion, och som därmed sannolikt skulle testa positivt om de blev undersökta för covid-19. Beräkningsmetoden tar hänsyn till vilken åldersgrupp och kön som deltagarna representerar jämfört med befolkningen i respektive län. 

Överlag visar Sverige högre andel personer med kombinationer av symtom som tyder på covid-19 än motsvarande beräkningar från Storbritannien samma dag, det vill säga den 10 maj.

– Vi tror att skillnaderna mellan länderna beror på faktiska skillnader i förekomst av symtomatiska covid-19-infektioner, säger Paul Franks, professor vid Lunds universitet och initiativtagare till forskningsstudien i Sverige.

– Det skulle också kunna bero på att deltagare i Sverige svarar annorlunda på frågorna eller att personer som har symtom deltar i studien i större utsträckning i Sverige jämfört med i Storbritannien. Vi kommer därför att göra fortlöpande analyser för att undersöka hur trenderna i Sverige förändras över tid. Vi kommer också jämföra data från COVID Symptom Study med data från andra kartläggningar av covid-19 i Sverige.

Länkar och media

Länk till artikel i den vetenskapliga tidsskriften Science
Rapid implementation of mobile technology for real-time epidemiology of COVID-19

Länk till artikel i den vetenskapliga tidsskriften Nature Medicine
Real-time tracking of self-reported symptoms to predict potential COVID-19

Länk till karta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *