Massiva explosioner i centrala Beirut i Libanon – tusentals skadade – 5.000 skadade – över 100 döda

Svenska UD uppmanar svenskar som befinner sig i Beirut att stanna inomhus, hålla sig uppdaterade om utvecklingen och kontakta anhöriga i Sverige.

Libanons huvudstad Beirut skakades på onsdagen, vid 19-tiden lokal tid, av två mycket kraftiga explosioner. Katastrofen inträffade i samband med att en eller flera byggnader började brinna. Även om orsaken till explosionerna i skrivande stund är okänd vet vi att närmare 5.000 skadats och långt över hundra människor omkommit. Flera sjukhus är förstörda och de som är intakta är överfulla av skadade.

Det verkar i nuläget som att stora mängder kemikalien ammoniumnitrat lagrats i byggnaden tillsammans med andra explosiva varor. Det uppskattas att mängden ammoniumnitrat kan ha uppgått till 2.750 ton. Men ammoniumnitrat i sig själv är inte lättantändligt om man inte förvarar det t ex med något som kan antända ammoniumnitratet.

Grävsiten Bellingcat har utifrån öppna källor sammanställt och analyserat uppgifter om explosionerna som ger en rimlig och trovärdig förklaring till vad som fanns i byggnaden som efter en stund exploderade. Den stöder hypotesen att det var mycket stora mängder ammoniumnitrat lagrade i hamnområdet. Enligt flera uppgifter var explosionen i Beiruts hamnområde så kraftig att skalvet kändes bl a på Cypern. Magnituden på skalvet har uppmätts till 3,3.

Enligt Libanesiska myndigheter har bostäder för ca 300.000 människor förstörts och uppåt 90 % av alla hotell skadats så illa att de inte kan användas. Vidare fanns 90 % av landets förråd av förnödenheter av bl a livsmedel lagrade i hamnen. Ett förråd som nu är borta. Skadorna för katastrofen uppgår till 44 miljarder kronor. En hisnande stor summa för ett land som är något mindre än Skåne men med en befolkning på runt 4,2 miljoner.

Vi följer händelsen och uppdaterar efter hand som uppgifterna kommer in.

Information från svenska ambassaden i Libanon, Beirut

Massiv explosion i Beiruts huvudstad – flera hundra skadade och minst 10 döda – SVT Nyheter

What Just Blew Up In Beirut? – Bellingcat

Massive explosion near port area rocks Lebanon’s capital city of Beirut

https://www.instagram.com/p/CDeat7DBY-M/?utm_source=ig_web_copy_link

Disclamer: Detta är en pågående händelse av katastrofal omfattning. Texterna uppdateras löpande när ny bekräftad information finns tillgänglig.