Vi redovisar en sammanfattad global lägesbild och en sammanfattad nationell lägesbild. För att ta del av lägesbilden region för region gå till Folkhälsomyndighetens statistik och Intensivvårdsregistret.
Globalt
- Totalt antal sjukdomsfall i Covid-19: 3 307 600
- Avlidna: 238 431
Nationellt
- Totalt antal laboratoriebekräftade sjukdomsfall i Covid-19: 22 082
- Totalt antal intensivvårdade: 1 531
- Totalt antal avlidna: 2 669
Viss eftersläpning i rapporteringen från regionerna förekommer på grund av helgdagar.
Källa: Statistik från Folkhälsomyndigheten, Intensivvårdsregistret och ECDC.
IVA-platser
Antalet IVA-platser fortsätter att byggas ut. I dagsläget finns 1.096 platser med respiratorvård. Socialstyrelsen och Försvarsmakten fortsätter fortlöpande att bygga ut antalet platser och stöttar regionerna med omställningen av vården för att skapa fler IVA-platser.
Antikroppar mot Covid-19 ska masstestas från mitten på mej
Från mitten av maj månad hoppas Folkhälsomyndigheten att man kan genomföra omfattande antikroppstester för Covid-19. Testerna är en del av att regeringsuppdrag som myndigheten fick i mitten på april.
Folkhälsomyndigheten stoppar utvecklingen av digitalt verktyg
Folkhälsomyndigheten har bett MSB att pausa utvecklingen av ett digitalt verktyg för att kartlägga smittspridningen av Covid-19.
Omställningsstöd för små och medelstora företag
Ettkontant omställningsstöd som ska täcka omsättningsminskningar för bolag med en omsättning upp till 150 miljoner kronor kommer att erbjudas livskraftiga företag men som på grund av Covid-19 fått tillfälliga likviditetsproblem. Omställningsstödet som betalas ut den 1 juli kan sökas för bolag som har minst 250.000 kr i omsättning och som fått se sin omsättning sjunka med minst 30 % de månader stödet gäller för.
Region Stockholm fortsätter med Krislägesavtalet
Region Stockholm kommer att fortsätta med Krislägesavtalet efter den första fyraveckorsperioden.
FHM presenterar korrigerad modellering av Covid-19
- Dagen med flest smittosamma personer i Stockholms län inträffade den 8 april.
- Cirka 26 % av innevånarna i Stockholm beräknas vara eller ha varit smittade den 1 maj.
- De beräkningar vi har nu tyder på att det för närvarande är cirka 1 bekräftat fall på 75 obekräftade.
Besöksförbud i äldrevården
Socialstyrelsen har tagit fram regler för undantag från regeringens förordning om besöksförbud inom äldrevården. Anhöriga får under vissa förutsättningar undantas från detta förbud.
Fler ska testas för Covid-19
Statsminister Stefan Löfven berättade vid en pressträff idag, där socialminister Lena Hallengren och generaldirektören för FHM, Johann Carlsson medverkade, att betydligt fler ska kunna testas för Covid-19. Hittills har cirka 75.000 personer testats men nu ska testkedjan kunna klara av mellan 50.000-100.000 tester per vecka. Utmaningen ligger i att få kompletta testkedjor på plats utan att det leder till undanträngningseffekter i vården. I första hand kommer de som arbetar i samhällsviktiga verksamheter att kunna testa sig.
Risk för skog- och markbränder
Med stigande dagstemperaturer ökar risken snabbt för bränder i skog och mark. Just nu är risken för markbränder stor eller mycket stor i det torra fjolårsgräset. SMHI ger dagliga brandriskprognoser som räddningstjänsten och Länsstyrelsen i ditt län använder som underlag för beslut om eldningsförbud ska vara aktuellt. All eldning sker på egen risk, även om det sker på egen tomt. Det innebär att du kan bli skadeståndsskyldig även om det är tillåtet att elda.
Länk till SMHI:s brandriskprognos
Livsmedelsförsörjningen
Tillgången på livsmedel och transporter för dessa är i allmänhet god. MSB har ur ett beredskapsperspektiv identifierat vissa brister som på sikt kan påverka tillgången på livsmedel. Bristerna finns inom jordbruket, livsmedelsindustrin och dricksvattenproduktionen. Bristerna uppstår när företag permitterar eller när personal blir sjuka. MSB ser också en viss framtida risk för att brist på viktiga kemikalier som exempelvis flockningsmedel för drickvattenproduktionen kan leda till ransonering.
El, tele och IT
Sverige var redan före Covid-pandemin sårbart för störningar eller långvariga avbrott i el- tele och IT-försörjningen. Det finns ur beredskapssynpunkt en risk för att el, tele och datakommunikationsleveranserna utmanas till följd av personalbrist p g a sjukdom och/eller brist på komponenter till följd att de flesta länder stängt sina gränser.
Resande med kollektivtrafik
Alla som kan arbeta hemma bör i största möjliga utsträckning göra det. Kollektivtrafiken är i första hand till för dem som arbetar i samhällsviktiga eller samhällsbärande verksamheter. Ta hellre en taxi eller ta egen bil till arbetet men försök att begränsa även dessa resor. Genom att minska kolletivtrafikresandet minskar vi också smittspridningen ute i samhället. Tänk på att bara resa med kollektivtrafiken eller åka taxi om du är frisk.
Vårdsituationen
ALLA som har ett akut vårdbehov kan tryggt och säkert kontakta sjukvården via 1177.se eller i livshotande situationer larmnumret 112. ALLA kommer att få patientsäker vård av högsta möjliga kvalitet. Det finns i nuläget gott om slutenvårdsplatser i sjukvården. Det finns även kapacitet på vårdcentralerna att ta hand om sjukdomsfall som kräver bedömning och vård.
Begravningar
Trossamfunden och MSB uppmanar anhöriga till avlidna att ordna begravningar skyndsamt och med få deltagare.
Viktiga länkar
Aktuellt från Folkhälsomyndigheten
Budskap till allmänheten
För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi gemensamt hjälps åt. Det görs genom att:
- Besök inte äldre släktningar
- Stanna hemma vid symtom
- Avstå från sociala evenemang
- Håll avstånd från andra människor på offentliga platser
- Undvik rusningstrafik
- Avstå från onödiga resor
- Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten
Då många länder inför olika typer av restriktioner avråder UD från icke-nödvändiga resor till alla länder.
113 13 – Nationellt informationsnummer för stora olyckor och kriser. Ger svar på allmänna frågor kring coronaviruset som ej är symptom- eller vårdrelaterade, om du inte själv kan hitta information via webben. Observera att 113 13 använder myndigheternas webbplatser som underlag för att svara på frågor.
1177 – Sjukvårdsrådgivning via telefon. Stanna hemma om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber. Stanna hemma tills du är frisk och ytterligare två dagar. De allra flesta som blir sjuka behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Följ egenvårdsråd på 1177.se. Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning, inte för allmänna frågor.
SOS Alarm vädjar till allmänheten att avstå ifrån att ringa nödnumret 112 om man inte är i akut och direkt behov av hjälp.